22.04.2016

Шофьор на камион и въпреки това здрав – възможно ли е?

Храненето, движението и спокойствието в динамичното транспортно ежедневие

(3)

Еркрат, 22.04.2016 г. – Дали човек може да води здравословен живот, често зависи от работното ежедневие. Когато става въпрос за поддържане на физическа форма, шофьорите на камиони се сблъскват с много ограничения и предизвикателства. Дългото седене, нередовното хранене и променящите се работни смяни, както и стреса, самотата, страха и др. не са най-добрите предпоставки за добро здраве. Все повече фирми разбират, че трябва да подобрят качеството на живот на шофьорите си и и едновременно с това разбират, че това си заслужава.

Ясно е че: Работните условия оказват въздействие върху здравето на служителите. А здравето влияе върху резултатите в работата. Що се отнася до шофьорите на камиони, по подразбиране работните условия не са най-добрите възможни: постоянни вибрации, който се пренасят по тялото, шум, работа на смени, недостатъчна почивка, нередовно хранене, напрегната позиция на седене при дълги пътувания и т.н. Но не само това. Работната атмосфера също не е здравословна, тъй като шофьорите вдишват въглероден оксид, серен диоксид и други отровни газове. Нека за момент си представим тази работна атмосфера пренесена на работа на бюро.

Работодателите и служителите трябва да обединят силите си

Разбира се, всеки е свободен да определя сам начина си на живот, храненето или физическата си активност. Но проучвания показват, че много шофьори на камиони не знаят, че с малко усилия могат да направят нещо полезно за себе си и здравето си. И точно в това е шанса за фирмите да подпомогнат служителите си. Все повече фирми инструктират служителите си по теми като хранене, физическа активност, контролиране на теглото или навици за спане. Някои работодатели се опитват да реорганизират работата и да създадат работна атмосфера, която да предразполага към здравословни навици. Една от първите стъпки е въвеждането на редовни, удължени почивки, така че шофьорите да могат да се хранят и да правят допълнително малки физически упражнения.

Тези мерки водят не само до по-добро здраве за служителите, но се отплащат и за фирмата. Тъй като по-малкото отсъствия по болест на шофьорите на камиони могат да доведат до значително по-ниски разходи за организирането на работния процес.

 Всичко това може да звучи утопично, но вече има фирми, които насърчават здравето на шофьорите си с иновативни мерки.

Примери от практиката

Пример за това е белгийската фирма Van Dievel, която притежава 60 собствени камиона и създава работа на повече от 90 шофьора. В допълнение към това, към персонала има и лекар, който ежегодно извършва медицински преглед на шофьорите. Освен това фирмата е разработила съвместно с лекаря програма за ергономия и упражнения за шофьорите, както и брошура, която показва на шофьорите как да работят по-здравословно и как да избягват болестите, засягащи мускулите и костите.

Друг пример е транспортната фирма Finlandia с проекта "Tim Truckers", които означава „Шофьори в добро здраве и кондиция“. По време на този проект фирмата най-напред е разработила програма, която разпознава здравословните проблеми при шофьорите с помощта на вътрешно фирмен лекар.

Щом бъдат установени и диагностицирани проблеми, лекарят веднага предлага лечение и насочва съответния шофьор за допълнителни изследвания при специалист. Фирменият лекар, обаче, продължава да се грижи за шофьора и по-нататък. Освен това Finlandia е организирала обедно хранене за шофьорите на камиони с избор от здравословни ястия, така че те да могат да се хранят балансирано, а не нездравословно и набързо. Освен храненето, важна роля има и почивката. Назначена психоложка планира работните смени и маршрутите, така че шофьорите да имат достатъчно време за почивка.

Но не само фирми, а също и сдружения се грижат за здравето на шофьорите на камиони, като например сдружение „DocStop für Europäer e.V.“. Сдружението беше основано през 2007 г. с цел по-добри медицински грижи по път за всички професионални шофьори по европейските пътища. При възникнали по път здравословни проблеми шофьорите се обаждат на единната гореща линия DocStop, която се поддържа от ADAC TruckService. Шофьорът казва оплакванията си, къде се намира, както и маршрута си, и научава къде по маршрута се намира следващия пункт на DocStop с подходящо място за спиране. Там шофьорът получава грижи от медицинско лице. Към момента в Европа има 535 пункта DocStop, както и повече от 100 спонсори и партньори, измежду които например и TimoCom Soft-und Hardware GmbH.

На базата на примерите се вижда, че транспортните фирми и сдружения могат да имат значителен принос за здравето на шофьорите на камиони. Чрез тези мерки във фирмите се постига по-добра работна атмосфера, както и позитивно отношение към работата, а най-вече усещане, че работодателят се грижи за служителите си.

 А как е във вашата фирма? Мисли ли се за здравето на служителите и взема ли се тази тема на сериозно?

 

Изтеглете съобщение за пресата
в началото