24.01.2017

Транспортен барометър: Зимата държи товарите в готовност

TimoCom показа за пръв път повече товари отколкото товарни обеми през четвъртото тримесечие на 2016 г.

(2)

Еркрат, 24.01.2017 г. – Транспортният барометър на TimoCom показа съотношение на товарите към товарните обеми от 53:47 за четвъртото тримесечие. Това е малка сензация, понеже с този резултат TimoCom отчита "свръхтовар" за първи път тази година. Беше установено следното: Европейският транспортен пазар беше всичко друго но не и замръзнал.

 

Третото тримесечие приключи с най-висока стойност за годината и тримесечието от 61%. Нямаше как да се очаква тези толкова високи резултати да продължат вечно: През следващите месеци нямаше толкова висок обем на товарите. Въпреки това те бяха по-богати на товари от преди. И трите месеца достигнаха границата от 50% и по този начин задържаха нивото от предходното и едновременно с това най-силно тримесечие на 2016 г.

 

Излишък на товари през цялото 4-то тримесечие

Марсел Фрингс, говорителят на TimoCom, прогнозира златна есен в доклада от транспортния барометър за третото тримесечие на 2016 г. Актуалните цифри показват, че той е бил напълно прав. Така съотношението за месец октомври 2016 г. беше 59% предлагани товари спрямо 41% свободни товарни капацитети.

 

Въпросът сега беше дали месец ноември ще тръгне надолу, както през предходните години. Това опасение се оказа неоснователно, понеже благодарение на силната есен делът на товарите за месец ноември 2016 г. успя да се запази на 50%. В този момент беше особено интересно: Това са писмено и говоримо дванадесет процентни пункта повече товари отколкото през 2014 и 2015 г. Дали хората през изминалата година са били по-активни и са започнали да мислят от по-рано за коледното пазаруване? Възможно е. Също и през декември потреблението продължи да бъде силно.

 

Макар месец ноември 2016 г. вече да беше много богат на товари, обемът на товарите през коледния месец декември се повиши още веднъж, за да достигне накрая 51%. Фрингс разяснява причините за силното четвърто тримесечие на 2016 г. „През безснежния последен месец от годината товарите бяха транспортирани без проблеми породени от времето. Освен това работните процеси спечелиха от това, че празничните дни са паднаха през събота и неделя.“

 

Позитивни изгледи за 2017 г.

Като цяло 2016 г. се оказа богата на товари въпреки привидно спокойното си начало. От началото на пролетта делът на товарите надвишаваше свободните товарни капацитети за всяко тримесечие. В годишния отчет, съотношението на товарите спрямо товарните обеми беше 48:52 и така се приближи към теоретичния оптимум спрямо резултата за 2015 г. (46:54).

 

И все пак какво ще донесе новата година на икономиката и логистиката? Фрингс е настроен напълно оптимистично. „Съгласно прогнозите, 2017 г. също ще бъде година на растеж. Все пак има и рискове, като предстоящите избори в Нидерландия, Франция и Германия, както и общата политическа ситуация. Времето ще покаже дали те ще окажат значително въздействие върху икономическата ситуация.“

Изтеглете съобщение за пресата
в началото