17.04.2013

След зимния хаос се усеща постепенно затопляне в транспортният бранш

В края на първото тримесечие транспортният барометър на TimoCom отново показва нарастване на товарите

(2)

Дюселдорф, 17.04.2013 г. Така бавно кръговратът се завърта. Както търговията за Великден, така и повишаващите се температури изглежда отново са съживили европейския транспортен пазар към края на първото тримесечие. След не много успешен старт в началото на годината с намаляващи дялове на товарите през първите два месеца, през март стрелката на транспортния барометър на TimoCom все по-ясно се отклонява по посока на товарите.

Положителните икономически тенденции от последното тримесечие на 2012 г. първоначално не се потвърдиха. Ако погледнем назад към съотношението товари/товарни обеми (48 към 52) през декември, новата година стартира със занижени показатели при дял на товарите от 36 процента - цели 12 процента по-ниски само от преди един месец. Това отразява също така и по-скоро мразовитото настроение на студената зима, тъй като автомобилният транспорт все още не се е събудил напълно от зимния сън. Предходната година дори снижи дела на товарите с още 31 процента и с това беше още 5 процента по-ниско от 2013 г.

Още по-силно се срина делът на товарите през февруари тази година. В много европейски страни месецът се характеризираше с продължителен снежен хаос. Докато през изминалата година съотношението между товари и товарни обеми беше 32 към 68, зимният месец през тази година записа дял на товарите от само 29 процента. Така той отново беше с 3 процента под стойността от последната година. На европейския транспортен пазар все още има повече автомобилен капацитет отколкото товари за транспортиране.

Тази стагнация продължи до средата на февруари. Въз основа на търговията за Великден и постепенно подобряващото се време в Южна Европа, през март транспортният барометър показваше към края на първото тримесечие на 2013 г. вече съотношение от 35 към 65. Въпреки покачването, увеличеният дял на товарите все още е под нивото от предходната година, тъй като по същото време е записано съотношение между товари и товарни обеми от 44 към 56. Ако се разгледа развитието през първите тримесечия на последните три години, месец януари винаги има типичното зимно понижение и февруари още боледува, преди да се появи пролетното съживяване.

Тенденция за следващите месеци
Главният представител Марсел Фрингс оценява позитивно конюнктурните перспективи: „Когато погледна назад към последните години, изхождам от подобно стръмно нарастване, най-малкото през следващите седмици. Транспортният барометър показва понастоящем дял на товарите от 39 процента. В областта на товарите годината започна добре в сравнение с 2012 г., но все още е по-слаба от 2011 г. Приемам, че пролетното оживление с повишаващите се температури и края на зимната пауза ще повлияят положително на транспортния пазар. След дълга пауза много любители градинари най-после биха поискали да купят почва за цветя и да заработят в градината.“

Повече информация за TimoCom и транспортния барометър ще намерите на www.timocom.bg.

Изтеглете съобщение за пресата
в началото