16.10.2013

Летният спад в Европа е запълнен с товари

Делът на товарите в транспортния барометър на TimoCom се покачи през третото тримесечие

(3)

Дюселдорф 10.10.2013 – Третото тримесечие на годината в транспортния и логистичен сектор обикновено е твърде застрашено.  През юли, август и септември няма големи празници, но през тези месеци са летните почивки.  Въпреки тези по-скоро неблагоприятни условия делът на товарите в транспортния барометър на TimoCom през тази година достигна 52% и с това цели пет процента над сравнителната стойност от миналата година.

При съотношение товари/товарни обеми от 52:48 за релациите всички страни/всички страни, транспортният барометър на TimoCom показва за втори път последователно положителна стойност за дела на товарите за това тримесечие.  За това транспортният бранш трябваше да чака точно година и половина. Две последователни тримесечия да приключат със "свръхтовар", това последно се е случвало през 2011 г.

С това транспортният барометър на TimoCom потвърждава това, което многобройните проучвания също виждат като тенденция: Нещата продължават да се движат нагоре!

Налице е представена позитивна тенденция

Тримесечието стартира много оптимистично. Юли имаше възможност да спечели от данните на предходния месец (50:50 през юни) и остана почти на същото ниво със съотношение товари/товарни обеми от 48:52. „Още към този ранен момент беше показано, че делът на товарите през третото тримесечие е близо до стойностите от 2011 г.“, казва Марсел Фрингс, главен представител на TimoCom. „Позитивната тенденция продължи и през август и летният спад, ако въобще можем да го наречем така, беше през тази година само едно малко изкривяване надолу.“

Действително времето на ваканциите и отпуските беше по-продуктивно отколкото през последната година. Така „малкото изкривяване“ през август беше промяна от само един процент в полза на товарния обем. Летният месец приключи със съотношение товари/товарни обеми от 47:53. Към края на месеца започнаха да се забелязват първите признаци на това, което трябваше да се случи през септември.

Последната ученическа ваканция тъкмо беше свършила в европейските страни, когато TimoCom отбеляза силни колебания в транспортния барометър. Сделките се възобновиха, но през тази година беше транспортирано значително повече отколкото през септември миналата година. Така транспортният барометър на TimoCom отбеляза процентно нарастване, което беше също толкова силно както през икономически силните седмици от 2008 и 2009 година. Цели дванадесет процента постигна делът на товарите.  В крайното изчисление това доведе до съотношение товари/товарни обеми от 59:41 през септември.

С този положителен резултат нищо не стои на пътя на богатият на товари годишен отчет. Фрингс вижда това така: „Ако тенденцията от последните месеци продължи, тогава търсенето на товарни обеми ще бъде излишно. Към този момент тенденцията е от стабилен до повишен доход от превози през четвъртото тримесечие.“

Още преди коледната търговия транспортният и логистичен бранш в сухопътния транспорт може да се надява на подаръци. Чрез добро нарастване на транспортираните количества би трябвало най-накрая чувствително да се увеличат товарните ставки.

 

 

 

Изтеглете съобщение за пресата
в началото