15.01.2018

Истории на жени, работещи в логистиката Биляна Муратовска от Македония

Интервю на TimoCom с Биляна Муратовска от MAKAM-TRANS от Македония

(3)

В интервю с TimoCom генералният секретар Биляна Муратовска споделя за какво се бори нейното транспортно сдружение MAKAM-TRANS от Македония и защо една сутрешна игра на табла допринася за по-добри работни условия в транспорта.

 

Госпожо Муратовска, може ли да ни се представите накратко?

Казвам се Биляна Муратовска и съм генерален секретар на македонското транспортно сдружение MAKAM-TRANS. След като завърших образованието си по икономическа политика и развитие натрупах опит в няколко предприятия. Посредством баща си съм свързана с транспортния бранш още от детството си. Затова приех присърце да продължа завета му и да работя за подобряването на условията за работа на македонските превозвачи. Това е огромна задача. За да изчистя съзнанието си всяка сутрин изигравам по една игра на табла докато пия кафе. 

 Кои са най-важните въпроси пред Вашето сдружение?

Ние акцентираме върху по-добрите икономически и социални условия за работа на македонските транспортни фирми. Особено горда съм с участието си в приемането на законите в нашата страна и с постигнатите по този начин честни отношения. Когато през 2003 г. се присъединих към сдружението, браншът все още беше много хаотичен. Важните разрешителни за транспорт се получаваха само след плащането на подкуп. Имаше превозни средства от втора ръка, фалшиви сертификати и експлоатация на превозвачите. Всичко това ме мотивира да инвестирам всичките си усилия в сдружението. Днес то има 1895 члена, които най-накрая получиха уважението на транспортните фирми и държавата. Ние инвестираме много в обучения и уъркшопи, така че всички участници в транспорта да могат да получат повече знания. Тази година бях отличена от Сдруженията в Югоизточна и Централна Европа с наградата за Най-добър мениджър. Това е голяма чест, но също така и огромно признание за свършената работа през последните 15 години.

Защо намирате транспортния бранш за толкова интересен?

Аз сравнявам транспортната индустрия с циркулацията на кръвта в тялото. Ако тя спре, икономиката ще умре. Транспортът позволява всички неща да станат достъпни. По времето на многото пътувания с баща си опознах мисленето на превозвачите. Те се гордееха с това, че работата им помага за осъществяването на големи проекти. Благодарение на техните доставки можеха да бъдат построени и оборудвани улици, мостове и дори болници и училища.

Трябва ли да има повече жени на ръководни позиции в логистиката?

Ако ние жените пренесем цялата наша упоритост, вроденото ни желание за устойчивост, успех и прогрес в работата си, ще докажем, че този бранш може да бъде ръководен също толкова добре и от жени. Аз живея в патриархално общество, но въпреки това успявам да ръководя сдружение, в което 95 процента от членовете са мъже. Вече има много жени със собствени транспортни фирми и считам, че трябва да има още много такива.

 

Какви са силните и слабите страни на транспортния бранш.

Мисля че подкупите и корупцията все още са широко разпространени преди всичко в страните от Югоизточна Европа. Контролните органи често използват недостатъчно доброто познаване на законодателството от превозвачите и често искат неоснователни глоби. Ние трябва да променим това. На логистиката се отразява изключително силно това, че сме международно свързани и че пред нас винаги има нови цели и предизвикателства. Без логистика няма да има основа за цялостно икономическо развитие. Сега можем да използваме цифровизацията, за да се свържем в мрежа. Ако навсякъде успеем да основем сдружения с ясни цели като MAKAM-TRANS и обменяме опит помежду си, тогава ще можем да защитим нашия бранш много по-добре и да постигнем още по-добри резултати. MAKAM-TRANS вече направи тази крачка като се присъедини към Алианса за бъдещето на шосейния транспорт.

Изтеглете съобщение за пресата
в началото