27.07.2017

Изключително висок обем на товарите през второто тримесечие

Транспортен барометър: TimoCom отбеляза най-висок дял на товарите в историята

(1)

Транспортният барометър на TimoCom показва съотношение на товарите към товарните обеми от 70:30 за отминалото второ тримесечие. Изключително високият превес на товарите беше наблюдаван през всичките три пролетни месеца — какви бяха причините за високия обем на товарите на европейския транспортен пазар?

 

След активното начало на годината, TimoCom, операторът на най-голямата транспортна платформа в Европа, отчете за второто тримесечие на 2017 г. най-високия дял на товарите в историята на транспортния барометър. Според данните на Федералната статистическа служба, през май износът на Германия е бил с 14,1 процента по-висок от същия период на предходната година. Това бурно икономическо развитие беше отговорно в значителна степен за силния превес на товарите и беше причина за необходимостта от извънредно много товарни капацитети в цяла Европа.

Транспортът и логистиката в период на икономически ръст

През април транспортният барометър се повиши от почти теоретичния оптимум на 68 процента дял на товарите. Както винаги, Великден и увеличеното потребление по време на великденските празници доведоха до повишение на търсенето. Но също така и благодарение на икономическия растеж изключително много възложители от цяла Европа търсеха подходящи товарни обеми.

 

Поради празничните дни работните седмиците се уплътниха, а с тях и транспортираните товари. Така през май съотношението на товарите спрямо товарните обеми беше 70:30. Решаваща роля, обаче, имаше изключително високия икономически износ на Германия. „Това, което на пръв поглед е положително за спедиторите и превозвачите, е по-скоро негативно за икономическото развитие в дългосрочен план. Ако тенденцията се засили и предприятието повече не може да снабдява адекватно клиентите си, този растеж може много бързо да спре“, предупреждава Гунар Гбурек, говорителят на TimoCom.

 

С 71 процента обем на товарите юни беше най-богатият на товари месец от началото на воденето на статистика за транспортния барометър. Съгласно икономическия индикатор на Германския икономически институт, със своите 104 пункта индексът беше значително над 100-пунктовата граница. Икономическият индикатор отчита силен растеж на германската икономика.

 

Богати на товари изгледи за третото тримесечие

В Германия всички се надяват, че икономиката ще продължи да функционира на това високо ниво и в бъдеще. За тази цел, обаче, трябва да има на разположение и достатъчен транспортен капацитет. Федералният министър на транспорта отчете това и активизира мерките за развитие на инфраструктурата. „Това е правилният път, иначе многото строежи водят първоначално до по-дълго време за транспорт, а след това до по-малко време за използване. Овен това новото правило за седмична почивка е по-скоро контрапродуктивно: Ако превозвачите повече нямат право да прекарват дългите почивки в товарните автомобили, най-вече чуждестранните шофьори ще се опитват да се прибират в къщи за уикенда и едва след значително забавяне ще стават на разположение в началото на седмицата“, каза Гбурек.

 

По отношение на TimoCom няма изгледи за изравнено съотношение и през следващото тримесечие отново се очаква делът на товарите да надвиши значително свободните товарни капацитети.

Изтеглете съобщение за пресата
в началото