03.02.2014

Дните за пътна безопасност са важни за големи и малки.

Училището също трябва да информира какви са правилата на пътя.

(3)

Опасността е дефинирана, опасността е избегната. Да се отреагира правилно на пътя не винаги е лесно. Най-често децата са застрашени, но те често възприемат опасните ситуации погрешно. За 28-ми пореден път се провеждат  дните за пътна безопасност. Над 2800 ученици от всички дюселдорфски основни училища последваха апела „Присъедини се – безопасно, мобилно и във форма!“. 

Получете директно обучението за безопасността на пътното движение

 

Децата желаят да открият света, търсят приключения и поради това лесно отклоняват вниманието си.  Заради това в ежедневните ситуации те лесно могат да изгубят ориентация и да се изложат на опасност. Това е и причината в рамките на дните за пътна безопасност,  на 18 и 19 септември на работната площадка Лиренфелд на железниците Райнбан, на темата пътно възпитание беше обърнато особено внимание. Чрез много различни практически дейности с включване учителите, полицията на Дюселдорф, службата по управление на пътното движение, Рейнбан АГ и службата за безопасност по пътищата привлякоха преди всичко децата. „Ние искаме да предложим не само фронтална форма на обучение, а да предадем основите и през задната врата, това се харесва особено на децата и те се учат от това“, казва Симон Хьонер, управител на Надзора на пътното движение на Дюселдорф. Така например „Спирачният тест“ осезаемо слиса децата и една ситуация от табели и пътни знаци предизвика изненада.  А да седиш на кормилото на пътуващ автобус, създаде перфектно настроение и остави без думи възрастните.

Наред с игровите упражнения за правилно поведение и изискването за възприемане, моторика и концентрация, в центъра на вниманието беше поставен още един аспект.  Според Хьонер мобилността е основното условие, за да можеш да се движиш безопасно на пътя: „Днес за съжаление децата се движат много малко“, напомня Хьонер и добавя, че поради това много елементи от дейностите оставят на децата време, за да пробват спортните си умения. По въпросите на възпитанието в пътната безопасност естествено бяха задавани въпроси и на родителите. Полицейски комисар Михаел Волцифер от полицията в Дюселдорф даде съответни съвети: „Да се извърви пътя до училище и да се обърне внимание на опасните места, при каране на велосипед да се носи каска и в автомобила да се поставят предпазните колани са само няколко примера, които ще ви направят да бъдете за пример на околните.“

Обучението относно мъртвата зона имаше ефект

 

При злополуки с деца на пътя като основна причина трябва да се посочи завиването, отбеляза Волцифер.  „Това е свързано естествено винаги с мъртвата зона, която децата, но и възрастните често подценяват“, продължи експертът. Това убедително доказва акцията „Мъртва зона“ на организацията "Транспортен посланик". С подкрепата на дюселдорфското предприятие за международен транспорт TimoCom за тази цел беше доведен американския TimoTruck. Това, че един цял ученически клас може да изчезне в мъртвата зона на един демонстрационен камион, никой не беше очаквал. „Червеният сектор симулира зоната, която не е видима за шофьора при завиване надясно“, обяснява Гунар Бекер от "Транспортен посланик". „Ние обясняваме на децата възникващите поради това възможни опасности, и че други участници в движението често неумишлено отнемат предимство“, продължава Бекер. Въпреки това децата трябва да вземат предпазни мерки. Екипът на "Транспортни посланици" посочи един лесен трик: Ако детето не вижда шофьора във външното огледало на камиона, то и шофьорът не вижда детето.

 

 

 

 

 

Изтеглете съобщение за пресата
в началото