13.08.2014

Даряване на стоки за Сараево: Водата се оттича, но помощта остава!

Организацията "Транспортен посланик", подпомага засегнатите от наводненията на Балканите

(4)

Вече няколко седмици откакто хората на Балканите трябваше да търсят убежище от водната стихия, донесена от тежките дъждове. Придошлите води вече се отдръпнаха, а за съжаление заедно с тях и желаещите да направят дарение, но това, което остава са нерадостните последици за населението. Най-малко 50 човека изгубиха живота си в резултат на наводненията, къщите и улиците бяха разрушени - освен това има недостиг на хранителни продукти, питейна вода, както и почистващи и дезинфекционни продукти. За да помогне на хората, както и на дейностите по разчистването на място, Transportbotschafter e. V. събра предметна помощ, която транспортира с професионализъм до Сараево - един от кризисните региони в Босна и Херцеговина. Това, което беше от особена важност за TraBos беше: 23-те палета с предметна помощ да пристигнат без закъснение до хората, които спешно се нуждаят от нея.

Съвместни усилия за благотворителната акция

Екипът на сдружението Transportbotschafter e. V., който работи за интересите на транспортния бранш, беше алармиран веднага след узнаването за наводненията. „Миналата година при наводненията в Чехия ние вече бяхме събирали предметна помощ, която тогава транспортирахме бързо и без бюрокрация. Съвсем естествено сега желаехме да помогнем и на хората на Балканите“, каза Гунар Бекер от организацията  "Транспортен посланик".  Но реализацията на нашите намерения се оказа по-трудна от очакваното. Това, че тези държави не бяха страни-членки на ЕС и произтичащите от това митнически формалности, затрудниха процедурата по транспорта. „За щастие ние имаме добри контакти и благодарение на опита и помощта, оказана ни от Bosnienhilfe Bergkamen-Werne и спедиторската фирма Timotrans, получихме зелена светлина за превоза до дестинация Босна. Така стана възможно бързо да натоварим 40-тонен камион с минерална вода, тоалетна хартия, бои, хоросан, гумени престилки, гумени ботуши и почистващи препарати – всички предметни дарения от щедри производствени и търговски фирми от Дюселдорф и околността“, казва с радост Бекер. При натоварването на помощта помогна   организацията "Транспортен посланик" , както и енергични ученици от Карлсшуле в Хам.

 

Помощта, която пристигна

След кратка междинна спирка на митницата в Дортмунд, камионът и опитният шофьор потеглиха още в деня на натоварването към мястото на бедствието. „Решихме дестинацията на превоза да бъде един централен склад в град Сараево в Босна и Херцеговина, понеже там можехме да разговаряме директно с местната благотворителна организация Antoniusbrot e. V. Както за организацията "Транспортен посланик", така и за дарителите и важно, къде ще отиде предметната помощ“, каза Бекер. Сдружението също така иска да покаже, че всеки – независимо от мащаба на бедствието – може да даде своя принос с дарението си. Затова тук е необходимо да има прозрачност. След пристигането си даренията бяха пратени към град Ораше, където бяха разпределени между болницата и засегнатите хора от околните населени места. Целият екип на TraBo се радва, че транспортирането на помощта е минало толкова безпроблемно. Но това все още не е достатъчно, тъй като се планират още благотворителни акции. В рамките на набирането на средства беше събрана и значителна 5-цифрена сума, която се очаква да бъде използвана за възстановяването на училище в Сърбия. „Радваме се изключително много на готовността за дарения, тъй като всяко евро помага за това да се направи нещо добро“, каза Бекер в заключение. 

Изтеглете съобщение за пресата
в началото