Как транспортните платформи подпомагат екологичното управление на веригите за доставки

Зелената логистика е добра както за околната среда, така и за портфейла

споделяне на ...
27.07.2017

Климатичните промени вредят не само на околната среда, но и на икономиката. Според Европейската агенция за околна среда от 1980 г. до 2013 г. породените от климата щети за икономиката са били в размер на 400 милиарда. Все повече фирми от производството и търговията си поставят за цел да намалят емисиите си от CO2. Италианската фирма GreenRouter показва, че по хода на веригата за доставки има голям потенциал за икономии.

споделяне на ...

Празните курсове и щетите за околната среда трябва да бъдат вземани под внимание систематично

В едно актуално проучване GreenRouter установява, въз основа на 26-тонен камион от клас EURO 6, че негативното влияние на празните курсове върху околната среда трябва да бъде вземано под внимание систематично. Емисиите от CO2 на изминат километър възлизат на:

-              0,9 кг при пълно натоварване

-              0,7 кг при празен курс.

 

Но при по-внимателен поглед резултатите изглеждат различно, обяснява Андреа Фоса, изпълнителен директор на GreenRouter: „Един товарен автомобил, който е напълно натоварен, произвежда 25-30 прцента повече емисии от превозно средство, което пътува празно. Но за товара, който това превозно средство би могло да транспортира, е необходимо да бъде използван друг товарен автомобил. И така трябва да се сумират стойностите за празния курс и за допълнителния курс. Поради тази причина празните курсове отделят повече вредни емисии от курсовете с пълно натоварване.“

 

Добри за икономиката и околната среда: цифровите транспортни платформи

Едно от най-ефективните средства за избягване на празните курсове и намаляване на емисиите на CO2 са цифровите транспортни платформи. Така според измерване на GreenRouter, логистичната фирма „Рампини Ернесто“ успя благодарение на най-голямата транспортна платформа в Европа TimoCom да оптимизира използването на капацитета на автопарка си с 30 процента, а също и да увеличи приходите си с 15 процента. Едновременно с това беше постигнато и намаление на емисиите на CO2 в размер на 23 процента. 

Екологичният транспорт става все по-популярен и при товародателите. Избирайки доставчици на транспортни услуги, които боравят ефективно с ресурсите си, те същевременно подпомагат и собствените си приоритети по отношение на климата.

Това се потвърждава и от Ларс Ласковски, ръководител на отдела по логистика на MC-Bauchemie Müller GmbH - фирма, която вече е обработила многобройни транспортни поръчки през транспортната платформа на TimoCom: „Намаляването на емисиите на C02 във всички етапи на веригата за доставки, измежду които е и покупката на транспортни услуги, е много важно за MC-Bauchemie и нашата политика по отношение на отговорността и устойчивостта.“

Така печелят всички, които са заинтересовани от постигането на целта „намаляване на емисиите на CO2“ чрез използването на цифрови транспортни платформи – товародатели, транспортни фирми, а също и околната среда.

в началото

Съгласен съм този сайт да използва „бисквитките” за анализ, персонализирано съдържание и реклама. Научете повече