„Складовата борса на TIMOCOM за нас беше истински късмет“

Как спедитор от Бавария намери нов склад с едно кликване на мишката

„Повечето хора, които не са от региона и нямат общо с бранша, не знаят, че имаме пристанище“, казва Оливер Мьоринг, прокурист и ръководител на спедицията на Gematrans в Нюрнберг, втория по големина град в Бавария. „При това нашето пристанище изпълнява ролята на транспортен и логистичен център за цяла Южна Германия. Така че не бихме могли да изберем по-добро място за седалище на фирмата.“ Gematrans – спедиторската фирма, специализирана в транспорт до и от Скандинавия, е започнала съществуването си през 1984 г. със складова дейност и транспорт в рамките на Германия.

Фокусът към Скандинавия дойде през 1999 г. със сегашния управител на спедицията, Йохен Рьослер, който преди това е бил работил на скандинавския пазар и е структурирал този пазар за Gematrans. „Да, и това постави началото“, казва Рьослер. Това, което започна с три собствени превозни средства и шест подизпълнители в Скандинавия, днес се е разраснало до 30 собствени и чужди товарни автомобили. „И в момента имаме 25 служители“ допълва Рьослер.

Без склад не означава без алтернатива

От самото начало на съществуването на Gematrans, спедиторската фирма можеше да използва склада на търговски партньор на удобно местоположение директно до седалището си. Поради структурни промени това стана невъзможно занапред, като се наложи да бъде намерен собствен склад. Бързо трябваше да бъде намерено решение. „Тъй като сме клиенти на TIMOCOM от почти 20 години, нашата първа мисъл беше: Да погледен там.“ Мьоринг не беше очаквал да открие, че системата Smart Logistics System има собствена складова борса. „Тогава ние я открихме съвсем случайно – и за нас беше истински късмет.“

Оказа се, че Gematrans успя да намери много складови площи около Нюрнберг, благодарение на уеббазираната складова борса на TIMOCOM. Офертите бяха многобройни и запитванията бяха обработвани бързо. Мьоринг: „Предложенията в складовата борса бяха много добри и прегледно показани. Имаше много реклами и различни възможности за конкретизиране на търсенето, за да намерим това, от което имаме нужда.“ И това не беше случайно. При това вероятността да намерите в складовата борса подходящи доставчици е толкова по-висока, колкото по-голям е броят на офертите. Складовата борса на TIMOCOM има най-голямата мрежа от различни видове складови площи в Европа. Потребителите на системата имат автоматичен достъп до складовата борса и до потенциално повече от 7 000 оператори на складове от 46 европейски държави.

Бързо решение при специални изисквания

„Отговорите също дойдоха бързо. Трябваше да се свържем само с малък брой фирми. В рамките на една седмица намерихме нашия нов склад и това въпреки специалните ни изисквания“, каза Мьоринг. Тези специални изисквания на Gematrans затрудняваха намирането на заместител. Един от нейните клиенти трябва периодично да изпраща свои служители в склада, за да взимат стока от складираните палети. Точно този аспект представляваше проблем за повечето от запитаните фирми. Те не искаха чужд персонал в складовете си. Но това не беше проблем за спедиторската фирма Maierl, новия търговски партньор на Gematrans. „Когато клиент има специално искане, ние първо виждаме какво е възможно и не отказваме директно“, заявява Марк-Оливер Майерл, управител на спедиторската фирма. Кристиян Щарк, прокурист на спедиторска фирма Майерл, допълва: „Досега сме успявали да изпълним повечето клиентски желания.“ Също както и желанието на Gematrans. Съвместната работа започна тази година, но поради положителните впечатления се разраства. Занапред спедиторска фирма Gematrans ще развива цялата своя складова дейност на складовите и логистични площи на спедиторска фирма Майерл. „И надяваме се в продължение на следващите 30 години“, смее се Мьоринг.

Ще научите повече за употребата и функциите на складовата борса в нашето сервизно съобщение.

в началото