17.10.2019

Транспортен барометър на TIMOCOM: Транспортният сектор в Германия е изпълнил по-малко поръчки през третото тримесечие на 2019 г. отколкото през предходната година

Низходящата тенденция все пак спря – Пазарът е на 94 процента спрямо нивото от миналата година

Транспортен барометър на TIMOCOM: Транспортният сектор в Германия е изпълнил по-малко поръчки през третото тримесечие на 2019 г.

Еркрат, 17.10.2019 – Транспортните фирми в Германия имаха по-малко сделки през третото тримесечие на 2019 г. отколкото през предходната година. От юли до септември вътрешните шосейни превози в Германия намаляха с 12 процента спрямо същия период на предходната година. Все пак конюктурно обусловената низходяща тенденция, която се появи до средата на годината при търсенето на транспортни услуги в първата система Smart Logistics System в Европа, спря. Това споделя IT фирмата TIMOCOM в своя анализ към третото тримесечие на 2019 г. с поглед върху транспортния барометър.

Низходящата тенденция от първото полугодие е спряла, поръчките са се стабилизирали. „Пазарът в момента е на 94 процента спрямо нивото от миналата година“, каза бизнес анализаторът на TIMOCOM Тилман Феке.

„В сравнение с предходната година търсенето на транспорт в Германия намаля“, каза бизнес анализаторът на TIMOCOM Тилман Феке. Все пак броят на офертите за товари, които бяха публикувани на пазара в борсата за товари след януари 2019 г. се стабилизира през тази година. „Пазарът е на 94 процента спрямо нивото от миналата година“, каза Феке.

 

Лоша реколта поради проливните дъждове в Испания, нарастващи складови наличности поради несигурността от Брекзит във Великобритания

Поглеждайки към отделните страни от ЕС се създава разнородна картина: Така например поради тежките проливни дъждове през последните седмици в Средиземноморието и Източна Андалусия се стигна до лоша реколта за плодовете и зеленчуците, което навреди на износа от този регион. „Значителният ръст на износа, който испанските земеделци отбелязаха през първите две тримесечия на тази година, намаля“, констатира Феке. „Ситуацията беше допълнително усложнена от политическата блокада във все още нямащата правителство Испания. Тази несигурност въздейства особено стопиращо на износа.“ Последствието от това е че превозните средства, които пътуват обратно към Южна Европа не участват в пазара. „Затова в сравнение с третото тримесечие на 2018 г. наблюдаваме ръст на офертите за товари от 14 процента към Испания и от 12 процента към Португалия.“, продължава Феке.

По отношение на ситуацията във Великобритания транспортният барометър на TIMOCOM отразява голяма несигурност на пазара, която продължава да доминира в хода на дискусията за Брекзит. Докато броя на офертите за товари от страните от ЕС към Великобритания се срина през първите две тримесечие на тази година с 56 процента, понастоящем отново се транспортира повече в посока на Острова. Феке: „През третото тримесечие отново наблюдаваме увеличаване на складовите наличности, което показва че фирмите, които оперират на пазара в Обединеното кралство, текущо се подготвят за следващите месеци.“

 

10 години транспортен барометър на TIMOCOM 

С помощта на транспортния барометър IT фирмата TIMOCOM анализира от 2009 г. развитието на търсенето и предлагането на транспорти в приложението Smart App Товари и Товарни обеми, интегрирано в системата Smart Logistics System. Повече от 130 000 потребители ежедневно генерират до 750 000 международни оферти за товари и товарни обеми. Системата помага на над 43 000 клиенти на TIMOCOM да постигат умно, сигурно и лесно своите логистични цели.

 

Изтеглете съобщение за пресата
в началото