Транспортенлексикон

Транспортенлексикон

обозначава международна спогодба за трансграничен транспорт по суша

CMR е съкращение от „Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route“, на български: „Конвенция за договора за международен автомобилен превоз на стоки“. Спогодбата управлява възлагането и обработката на поръчките, отговорността при забава, както и при загуба или увреждане на транспортираните стоки. Споразумението съдържа разпоредби по отношение на рекламациите и случая на последващи превозвачи. Ако нещо не е уредено в разпоредбите на CMR, в сила е националното законодателство. Спогодбата е предназначена изключително за товарите в шосейни превозни средства. Контейнерите и сменяемите фургони не се броят за превозни средства по смисъла на CMR. За целите на международния транспорт е издадена стандартизирана CMR-товарителница.

История
Спогодбата е подписана през 1956 г. под егидата на ООН. Първоначално тя е подписана от десет държави. Страните основателки на CMR са Белгия, Германия, Франция, Люксембург, Нидерландия, Австрия,Полша, Швеция и Швейцария.

Във Федерална република Германия спогодбата беше ратифицирана през 1961 г., а в ГДР през 1974 г. Междувременно се присъединиха всички европейски държави, а освен тях и две африкански държави (Мароко и Тунис), както и няколко държави от Централна Азия и Близкия изток.

Понятието
Понятието CMR обозначава самата спогодба, но в практиката често се използва (погрешно) за CMR-товарителницата. Този стандартизиран формуляр е задължителен само при международен транспорт, когато (минимум) държавата на изпращане или получаване на стоките е държава-членка на CMR. В ежедневната транспортна практика, обаче, той често се използва и в националния транспорт.

Знаете ли как се движи бранша?

Регистрирайте се сега и винаги ще бъдете информирани.

Абонирайте се за бюлетина

Все още липсва важна информация. Моля, попълнете изцяло полетата, за да може да започне свалянето.

Моля, попълнете маркираните полета правилно.

Всички полета маркирани с "*" са задължителни и трябва да бъдат попълнени.

С изпращането на регистрационната форма (абонирайте се веднага), Вие потвърждавате приемането на нашата политика за конфиденциалност.

Информационен бюлетин за регистрация:


Вашата лична информация (имейл адрес, име и фамилия) се използва за изпращане на информация от TIMOCOM GmbH до базата данни на SC-Networks GmbH (съдебна регистрация на: Окръжен съд, Мюнхен,регистрационен номер: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2 in 82319 Starnberg weitergegeben. SC-Networks GmbH представяла на Федералния закон за защита на данните, както и указанията на TIMOCOM GmbH.

в началото

Съгласен съм този сайт да използва „бисквитките” за анализ, персонализирано съдържание и реклама. Научете повече